Home arrow Digizerk
De digitale grafzerk

We leven nu in het digitale tijdperk met andere informatiedragers. Reden waarom een digitale grafzerk tot de mogelijkheden behoort om een levendige informatie te verschaffen op de dodenakker. Deze digitale informatie zal bij het graf de herinnering aan de dode versterken. De zerk met een naam en uitgebreid met digitale informatie van de dierbare zal met meer ingetogenheid bezocht worden dan een kale grafsteen. Men kan bijvoorbeeld zien, wat de persoon in zijn leven belangrijk vond. Dat kan zijn beroep, zijn huis, zijn leefomgeving of wat hij/zij bereikt heeft zijn. Echter kan men gedichten of bijbelteksten achterlaten om op die wijze de bezoekers nog eens aan hem/haar te doen herinneren. De digizerk biedt deze mogelijkheden.

Image Een in de grafzerk ingebouwde kleine computer met LCD scherm gevoed door zonne-energie (of batterij bij te weinig zon) kan er voor zorgen, dat men meer dan alleen de naam en geboorte- en sterfdatum van de persoon ziet. De overledene heeft vooraf kunnen bepalen, wat er op  het scherm te zien zal zijn.

De herinnering aan de overledene welke op deze wijze tijdens een bezoek aan het graf wordt overgedragen aan de bezoeker heeft iets persoonlijks. Een kleine uitsparing in de grafsteen geeft de mogelijkheid om het apparaat te monteren. Met een codeschakelaar wordt de bezoeker geïnformeerd gedurende  1 tot maximaal 3 minuten. De computer is niet bestemd om geluid te produceren.

Per dag kan men ongeveer drie keer de computer in werking stellen. Als het donker is en ook beneden nul graden zal het apparaat niet werken. De standtijd van de digizerk kan variëren van een tot maximaal twintig jaar. Wel is een jaarlijkse servicebeurt aan te bevelen. Met de komst van de digizerk is een nieuw tijdperk ingetreden en kan men meer ingetogen een graf bezoeken. Dat is het voordeel van digitale informatie in een grafzerk.